Skip to content

Talvijuoksu on nautinnollista, kun varusteet ovat kunnossa

Talvijuoksu kasvattaa suosiotaan varusteiden kehittymisen ja leudompien talvikelien myötä. Oikean asenteen löytäminen voi olla aluksi haastavaa. Sovi juoksutreffit treenikaverin kanssa – lenkistä tulee luistettua harvemmin kun aika on sovittu valmiiksi. Lisäksi seurassa juokseminen on hauskaa ja motivoi parempiin tuloksiin. Samalla voi vaihtaa kuulumiset ystävän kanssa.

Talvijuoksu on kasvava harrastus, koska lumettomat talvet mahdollistavat pidemmän juoksukauden. GoExpo Winterissä on mahdollista tehdä varustehankintoja messuhinnoilla ja parhailla tarjouksilla. Lisäksi voit hankkia ja kokeilla talvijuoksuun tarkoitettuja uutuuksia.

Joonas Laurila kertoi vuoden 2018 tapahtumassa vinkkejä, kuinka talvijuoksusta sekä juoksusta ylipäänsä saa mukavan harrastuksen.

Alta voi lukea Joonaksen vastauksia talvijuoksun yleisimpiin kysymyksiin!

Talvilenkkarit vai kesälenkkarit talvijuoksussa?
Tästä voi olla kahta mieltä. Juoksen itse läpi talven tavallisilla juoksukengillä, koska ne ovat kevyempiä ja miellyttävämpiä. Tämän lisäksi käytän myös jonkin verran maastokenkiä, joissa on pitävämpi pohja sekä joissakin malleissa vettähylkivä kalvo.
Nastakengät ovat myös kasvattaneet suosiotaan viime vuosina talvijuoksun yleistymisen myötä. Nastakenkien osalta on olemassa kahta koulukuntaa: osa pitää niiden pitoa liiankin hyvänä ja asvalttipätkien juokseminen niillä on epämukavaa. Toiset puolestaan arvostavat nastakenkien tarjoamaa luottoa askeleeseen ja vapautta lähteä juoksemaan mille tahansa lumiselle tai jäiselle alustalle. Olen itse käyttänyt vuosien varrella erilaisia nastakenkiä ja ne ovat edelleen mukana talvijuoksukenkien valikoimassani.

Mikä on paras tapa pukeutua juoksulenkille talvella?
Kerrospukeutuminen on kaiken a ja o. 1-3 kerrosta erilaisia hengittäviä vaatekerroksia takin alle sekä Buff-kauluri ovat ehdottomia varusteita. Päähän kannattaa laittaa mahdollisimman ohut pipo, jotta keho pääsee hengittämään myös pään kautta. Yleisesti pipojen ja hanskojen kanssa kannattaa käyttää kevyitä vaihtoehtoja, jotka kuitenkin pitävät tuulen ja pakkasen loitolla.
Jalkaan on hyvä laittaa trikoot, jotka ovat hieman kesätrikoita paksummat ja mahdollisesti tuulenpitävät reisien kohdalta. Niiden alle voi olla vielä ohuemmat tai ainakin reisiin asti ulottuvat trikoot.

Onko talvijuoksemiseen pakkasrajaa?
Pakkasraja riippuu hyvin paljon siitä, minkälainen harjoitus on luvassa. Jos kyseessä on kova harjoitus, on pakkasraja reilussa kymmenessä asteessa, mutta kevyillä lenkeillä noin – 20 astetta. Todella kovat harjoitukset kannattaa kuitenkin tehdä alle kymmenen asteen pakkasilla tai sitten juoksumatolla tai sisähallissa.

Vaikuttaako kylmyys siihen, kuinka pitkiä lenkkejä kannattaa juosta?
Ei oikeastaan, jos hengityksen pystyy suojaamaan niin, etteivät keuhkot kärsi. Toki kova pakkanen rasittaa hengityselimistöä nopeammin eli hengitystä kuunnellen on syytä edetä.

Kannattaako juoksuharrastus aloittaa talvikaudella?
Kyllä, aina on hyvä aika aloittaa juoksu! Kuten aiemmista vastauksista voi päätellä, juokseminen talvella onnistuu kyllä. Lisäplussana on, että kevään tullessa ja valon lisääntyessä olet jo päässyt juoksun maksuun. Näin pääset seuraamaan ja nauttimaan kevään puhkeamista juoksureittiesi varrella.

 

 Seuraa Joonasta Instagramissa